“Ustaše” neće biti protjerani s Bleiburga

Širimo činjenice
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budući da se približava obilježavanje komemoracije na bleiburškom polju, svi mediji su zainteresirani za to što će se događati i koliko će “ustaša” nazočiti događaju. Pa su tako započele manipulacije. Između ostalih, Slobodna Dalmacija u svojem članku piše doslovno: “Ustaše će s Bleiburga biti – protjerani! Austrijska policija najavila nikad strože sigurnosne mjere, zabranjeni alkohol, vojne uniforme, zastave, politika, pjesma…” Naslov članka nas mami da pročitamo, međutim, ako se pažljivo čita članak vidi se da je tvrdnja iz naslova neistinita. Lažna.

Tko je zabranio?

“Organizatori iz Počasnog bleiburškog voda (PBV), koji je inače vlasnik 30.000 metara četvornih zemljišta na kojemu se održava komemoracija, jučer su istaknuli kako će na komemoraciji vladati “nulta tolerancija” prema ustaškom i nacističkom znakovlju.” 
Austrijska policija nije, niti može, zabraniti ono što nije zabranjeno austrijskim zakonima.  Organizator, PBV, odlučio je povećati broj redara, a za unos i ulaz na zemljište kojem su oni vlasnici, je pooštrio pravila. Ako redari dobiju naputak spriječiti ulazak u kratkim hlačama, mogu i to. Slično je i sa svim grbovima, zastavama, oznakama, uniformama. Iz teksta se vidi da se neće moći unositi na prostor komemoracije, ali u Austriju i kroz grad će se moći nositi. Osim onih koji su zabranjeni austrijskim zakonima.

Što će raditi austrijska policija?

“…austrijska policija najavila je da će kažnjavati i najmanji prekršaj.”

 “Kažnjavat će se i narušavanje javnog reda i mira galamom i pjesmom, a austrijsko redarstvo cijelu će komemoraciju snimati videokamerama. Ako se naknadno utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja će se pokrenuti odgovarajući postupak.”

“Komemoraciju bleiburškim žrtvama osiguravat će pripadnici austrijske specijalne policije Kobre,…”

Policija će provoditi i nadgledati krše li se austrijski zakoni, što je i do sada činila.

Gdje će biti “ustaše”?

“Ustaše”, kako kolokvijalno nazivaju sve pripadnike poraženih snaga NDH, nalazit će se u sastavu Počasnog bleiburškog voda. Naime, oni su i nakon 1945., u egzilu, osnovali Vod i održavali tradiciju sjećanja i komemoracije na ubijene vojnike NDH i civile. Čitava komemoracija je “ustaška” jer je sjećanje na žrtve komunističkih snaga nakon rata, većinom pripadnike vojske NDH. Sasvim je nelogično reći da se protjeruju “ustaše” ako se zbog “ustaša” čitav događaj već desetljećima zbiva.

Natpis na spomeniku je nekoliko puta mijenjan. Izvor: portal hrvatska kulturne zajednice u Švicarskoj

Osim “ustaša”, u PBV-u će se nalaziti i Vladimir Šeks. Kao član Nadzornog odbora.

Zaključak

Članak u Slobodnoj, ali i u drugim medijima u Hrvatskoj koji su slično prenijeli konferenciju PBV-a, je medijska, a i politička, manipulacija. Sam naslov tvrdi nešto što se u članku pokušava sugerirati. U članku su pomiješane mjere koje je najavio PBV, s uputama koje je dala Katolička crkva u Austriji i s dužnostima koje ima austrijska policija. Na taj način se nastoji navesti javnost na mišljenje kako je Austrija zabranila “ustaše” i “ustaško” znakovlje, što nije istina, dokle  god se ne promijene austrijski zakoni ili se sadašnji počmu drugačije provoditi. Čitava pomisao da se na komemoraciji i sjećanju na ubijene vojnike NDH može zabraniti dolazak tih istih ili njihovih simpatizera je sasvim smiješna. Dok god će se na Bleiburgu održavati misa za ubijene, dotle će na nju ljudi i dolaziti.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari