Furio Radin pogrešno tumači da je referendumska inicijativa “Narod odlučuje” ksenofobična

Širimo činjenice
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budući da se bliži početak prikupljanja potpisa za referendum, Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, odlučio je progovoriti u Saboru oko inicijative “Narod odlučuje”. Istupio je u ime kluba zastupnika nacionalnih manjina. Njegov govor možete vidjeti na ovoj poveznici od 3 sata i 40 minuta. Govor je dosta konfuzan. Tako konfuzno je proglasio referendumsku inicijativu “ksenofobičnom”. Još je rekao da je inicijativa “otpor prema onima koji ne ispunjavaju nacionalni standard” (štogod to bilo), da su prijedlozi protivni “ustavnoj logici, ljudskim pravima”, i čemu sve ne. Uglavnom shvatili smo svi što hoće reći.
Pa je li to što Radin govori istina?

Ksenofobija

O referendumskoj inicijativi “Narod odlučuje” i manipulacijama oko toga, sam već pisao. Ustavni zakon o nacionalnim manjinama demantira “protuustavnost” inicijative koju Radin želi prišiti svojim protivnicima. Ustavni zakon navodi da broj zastupnika nacionalnih manjina može biti  najmanje 5 a najviše 8. Referendumom se predviđa 6 zastupnika.
Wikipedija, mada nije neki sasvim siguran izvor, navodi da je ksenofobija  strah ili anksioznost prema strancima ili nepoznatom. U referendumskim pitanjima se ne vidi strah od stranaca ili nepoznatog, već se vidi strah od poznatog. Poznate situacije koja je trenutno na snazi i takva situacija se želi promijeniti. Ksenofobiju, moglo bi se reći, izražava Radin. Boji se nepoznatog, strah ga je od onog što dolazi.

Smanjivanje prava nacionalnih manjina

Pripadnici nacionalnih manjina i čitave nacionalne manjine ne gube, ako prođe promjena izbornog zakona, nikakvo pravo. Kao pripadnik nacionalne manjine, svatko može glasati na onoj listi ili u onoj izbornoj jedinici koju hoće. Uzmimo npr, Talijana koji živi u Istri. Ako želi odlučivati tko će vladati Hrvatskom, on će uzeti glasački listić za svoju izbornu jedinicu, osmu, i tamo će zaokružiti kandidate koje želi izabrati. Na taj način utiče na izbor Vlade RH i kandidata za premijera. Kao i svaki drugi građanin Hrvatske.

Ako mu nije bitno tko vlada Hrvatskom, već želi izboriti neka druga prava za svoju nacionalnu manjinu, ili želi da se glas talijanske nacionalne manjine više čuje u Saboru, glasovat će na listi 12. izborne jedinice u kojoj se nalaze kandidati nacionalnih manjina. Po hrvatskim zakonima i pravilima, dobar dio svojih prava i prava za nacionalne manjine, njihovi pripadnici mogu izboriti i na lokalnim izborima. I sudjelujući u tijelima lokalne vlasti.

Zaključak

Oduzimanje “prava” saborskim zastupnicima nacionalnih manjina da odlučuju o Vladi ili proračunu, nije oduzimanje prava pripadnicima nacionalnih manjina. Svaki pripadnik nacionalne manjine, kao pojedinac i kao član grupe, i dalje zadržava dosadašnja prava. Njihovi saborski zastupnici gube “pravo” utjecaja na izbor Vlade. Realno, samo im se ta mogućnost ograničava.  I to je sve. Svojim izjavama da je takva praksa ksenofobična i da se stvaraju saborski zastupnici više i manje vrijednosti, Furio Radin manipulira. Saborski zastupnici nemaju “prava” osim onih koja su im određena saborskim pravilnikom i onih prava koje imaju kao ljudi, građani RH, pripadnici određene nacionalne manjine.  Ono što saborski zatupnici imaju jest obaveza da predstavljaju one koji su ih izabrali u saborske fotelje.

 

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Facebook komentari