Index.hr ipak voli neke katolike?

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prije više od godinu dana objavio sam ovaj tekst u kojem sam se čudio zaluđenosti novinara na portalu Index.hr. Tekst je bio reakcija na članak na portalu Index.hr o konvenciji hrvatskih izvoznika na kojoj je Akademski zbor FER-a pjevao “Očenaš”. Točnije skladbu “Pater nostera” Nikolaia Rimski-Korsakova, čuvenog ruskog kompozitora s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ovo klasično djelo, Rimski-Korsakov je uglazbio 1883. godine.

Živopisni opisi indexovog novinara

Indexov novinar je odmah prozvao dekana FER-a, Mislava Grgića i povezao ga s “moćnim ekstremnim katolicima“. Činjenica da su katolička televizija Laudato i FER potpisali ugovor o suradnji također je bila dokaz da je Grgić “ekstremni katolik”, a dodatni dojam je pojačala informacija da je Grgić potpisao peticiju da se pozdrav Za Dom spremni uvede u vojnu uporabu.
Zatim su se spomenuli neki koji su potpisali spomenutu peticiju. Grgiću je kao grijeh uzeta i činjenica da su na FER-u prikupljani potpisi za referendum o braku. I tako dalje…sve u cilju prikazivanja Grgića ekstremnim katolikom. A povod za čitavu priču je izvođenje klasičnog djela koje se izvodi skoro 140 godina i s kojim je Akademski zbor FER-a osvajao i nagrade.

Severina moli “Očenaš” i “Zdravo Mariju”

Skoro mi je promakla informacija da je Severina na svojem koncertu od prije nekoliko dana, skupa s publikom, od kojih dobar dio nisu bili vjernici, molila “Očenaš” i “Zdravo Mariju“. Kao da je negdje u crkvi, na misi, Severnina je krenula moliti. Index je, pored ovog objavio još dva članka u kojima opisuje Severinin koncert i molitve. Na ovom ovdje imate i video , a na ovom Severina pojašnjava zašto se molila.

Niti jedan od članaka nije napadački nastrojen prema Severini, ne optužuje ju se za klerofašizam ili povezanost s ekstremnim katolicima, nema seciranja njezinih donacija, potpisa, izjava…ili bilo čega drugog. Severinu se čak niti ne ismijava, kao što se prije nekoliko godina ismijavalo neke druge vjernike. Nema ruganja, ničega. Samo čista informacija.

I drugi su pjevači i umjetnici, poput Springsteena ili Bowiea, na svojim koncertima molili “Očenaš”.

Zaključak

Na trenutak bi čovjek mogao pomisliti da se Index “preobratio”. Njihovi novinari su postali vjernici u zadnjih godinu dana i više ne pljuju po katolicima. Naravno, to je samo privid. Budimo realni, puno je lakše pljuvati po nekim nepoznatim studentima koji pjevaju u nekakvom “opskurnom” akademkom zboru nekakvog fakulteta, nego po megazvijezdi, regionalnoj, čija pojava i priča donosi milijune. Akademski zbor FER-a i dekan FER-a ne donose milijune i o njima nitko ništa ne zna. O Severini “peva cela Jugoslavija”. A čitava “Jugoslavija” je malo veće tržište kojem se Index može okrenuti. Ta Severina ima veliku bazu “fanova”. Nije je isplativo napadati.

Osim toga, Index je jednom, prije nekoliko godina i “popušio” upravo od Severine. Index je prije 15-tak godina prvi objavio informaciju da postoji privatna video snimka Severine u seksualnom činu, za što ih je Severina tužila i dobila spor. Vlasnik portala Index.hr trenutno je tvrtka Index Promocija d.o.o. čija je vlasnica Vana Šalov. Vana Šalov je poznata i iz afere “Prva stranica d.o.o.” kad je osuđena, skupa s Matijom Babićem, na novčane kazne i guljenje krumpira.

Sad možemo špekulirati zašto se Index blagonaklono ponaša prema Severini. Zašto Severina nije kleroustaša za Index?
Može se raditi o međusobni dogovorima, “ne diraj me – neću ti naplatiti kaznu i zabraniti rad”. Može se raditi i o tome da Index vrlo dobro zarađuje na Severini i pozitivnijem pisanju o Severini nego o tome da je napada. Ipak je to široka baza obožavatelja kojima se loše pisanje o Severini ne bi svidjelo. A tu su i razni dogovori, kampanje, promocije…sve ono što može biti dobro kad se dvoje dogovore.

Nije narod uzalud imao onu staru poslovicu. “Složna braća kuću grade, a nesložna razgrađuju.” Vrlo je lako mogue da su Severina i Index, nakon godina svađa i neslaganja, konačno shvatili da je i za njih bolje da su složni.

A moguće je da je Index shvatio da se ne valja s rogatim bosti.

Svejedno, mogu sad špekulirati o pravim razlozima, ali ipak ostaje činjenica da Index neke katolike napada dok druge, one s dobrim odvjetnicima, hrpom para i širokom bazom “fanova”, ne.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari