Sud nije dopustio “gay paru” da udomi dijete

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vjerojatno ste čuli zadnju vijest o tome kako je Upravni sud dopustio da “gay par”, dvojica homoseksualaca, mogu udomiti dijete. Ta vijest je objavljena kao vrlo važna i bitna, međutim radi se o netipičnoj lažnoj vijesti.

O čemu se radi?

Dvojica homoseksualaca, točnije jedan od njih, se prijavio za udomljavanje djece. O tom slučaju su već napravljene različite medijske manipulacije, a o jednoj sam pisao ovdje. U dnevniku RTL-a, novinarka je tvrdila da “homoseksualci ne smiju biti roditelji u Hrvatskoj”, što sam činjenično objasnio da nije istina. U drugom tekstu sam pokušao objasniti zašto se digla halabuka oko zadnjeg prijedloga zakona o udomiteljstvu. U tekstu sam objasnio i različite definicije izraza, posebno koja je razlika između udomiteljstva i posvajanja, što je vrlo bitno i ključno u razumijevanju problema.

Sad su mediji pošli korak dalje i “objasnili” čiteteljstvu da je Upravni sud praktično “legalizirao” udomljavanje djece od strane homoseksualnih parova. Kontroverzni portal Telegram.hr nam tako donosi naslov
“Sud odlučio da istospolni bračni par koji je ministarstvo odbilo ipak smije udomiti dijete”. Telegram.hr uopće ne vidi razliku između udomljavanja i posvajanja djece, jer pisac članka je na početku stavio naslov i URL poveznicu ovako :
https://www.telegram.hr/zivot/sud-odlucio-da-istospolni-bracni-par-koji-je-ministarstvo-odbilo-ipak-smije-usvojiti-dijete/

Primjetite da se ovdje spominje riječ “usvojiti”, a tek kasnije u naslov su stavili “udomiti”.

Razlika između usvajanja i udomljavanja

Obiteljski zakon kaže da je “posvojenje poseban oblik obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djeteta bez odgovarajuće roditeljske skrbi kojim se stvara trajni odnos roditelja i djeteta (čl. 180.), a Zakon o udomiteljstvu kaže da je udomljenje “oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi  osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji (čl. 2).”
Ukratko, posvajanjem djeteta zakonski, a i na svaki drugi način osim biološki, postajete roditelj tom djetetu. Udomljenjem djeteta niste mu roditelj, već samo skrbnik. Postoje, naravno, i obveze koje iz toga proizlaze, ali neću sad o tome.

Medijsko pokrivanje vijesti

I Jutarnji list je donio vijest o istospolnom paru koji je napokon dobio “pravo” da može udomiti dijete.

” Istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, a nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, ovaj put utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.”

” – Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati – rekao nam je Šegota. “

Slično poput Jutarnjeg lista vijest prnose i drugi portali. Međutim, portal 24sata.hr donosi malo, sasvim malo drugačiju priču. U toj priči se kaže:

“Iako su u procesu procjene za posao udomitelja dobili jako dobre ocjene, postupak je prošle godine naprasno obustavljen. Nisu “podobni”. Tužili su Ministarstvo, i spor sad dobili. 
(…)
– Upravni sud je utvrdio da je Ministarstvo pogriješilo što nije završilo postupak procjene naše udomiteljske sposobnosti, i nalaže mu, bez mogućnosti žalbe, da tu proceduru završi. Nalaže da nas sustav tretira na jednak način kao i sve ostale potencijalne udomitelje, odnosno bračne partnere, kaže Mladen. “

Iz ovog što 24sata.hr kaže i prenosi možemo zaključiti da je sud samo naložio Ministarstvu da završi proces procjene do kraja, a ne da ga stopira. Dakle, sud nije dopustio udomljavanje istospolnom paru, niti usvajanje, već samo da Ministarstvo mora proces provesti do kraja.

I u tom pokrivanju te vijesti mediji nas nisu ni točno ni do kraja informirali, već su sami nametali zaključke i kreirali vlastitu stvarnost. Budući da sam već pratio i pisao o ovom paru koji nastoji udomiti djecu, moj dojam je da su oni do sada medije sasvim istinito i točno informirali ali su novinari na svoj način prikazivali ono što su čuli. U ovom tekstu sam to i primjetio na temelju načina na koji su istu vijest pokrili novinari RTL-a i Nove TV.

Ponavljam dio teksta:

” Novinarski prilog konkurentske televizije je s istim parom napravio intervju. Isti dan. Ista večer, dnevnik NovaTV.  U njemu čovjek jasno kaže: “Hrvatska je spremna, u Hrvatskoj djeca već žive u istospolnim obiteljima, tzv. dugine obitelji. Ima ih mnogo. Ne žive samo u Zagrebu nego i u manjim mjestima. Stvari funkcioniraju. Stručne službe u vrtićima, školama vrlo dobro rade s tom djecom bez ikakvih problema.” Neću odmah raditi zaključak, ali mi je jednostavno nevjerojatno da isti čovjek u intervju jednoj televiziji spominje ovaj argument (koji je jak), a da u razgovoru s drugom televizijom ovo ne bi spomenuo. Ako je spomenuo, a ne vidim zašto ne bi, novinarka RTL-a taj argument nije spomenula. Kad bi ga spomenula, srušio bi njenu tezu koju iznosi na početku priloga: “Oni ne smiju biti roditelji u Hrvatskoj”. Ako je ovo točno, onda to smješta Aidu Šukuricu u kategoriju LGBTIQ aktivista, a ne novinara koji informiraju javnost o svim činjenicama. Zasad ostajem samo na pretpostavci, jer ne mogu ovo tvrditi kao sigurnu činjenicu. “

Zaključak

Nekoliko činjenica je bitno u ovom slučaju:
1. u Hrvatskoj nema zakonske diskriminacije građana. Pogotovo ne u ovom slučaju. Homoseksualni parovi nisu isključeni iz udomljavanja, jer parovi ni ne udomljavaju.
2. Razlika je između udomljavanja i usvajanja djece.
3. Za udomljavanje se ne javljaju parovi, već pojedinci. U ovom slučaju udomitelj je samo jedan muškarac. Naravno, svi članovi obitelji, pa tako i njegov partner, moraju dati suglasnost njegovom zahtjevu. Ako je tako, a jest, onda sud ni ne odlučuje o zahtjevu “gay para” već o zahtjevu pojedinca.
4. Sud nije odlučio ništa o zahtjevu muškarca da mu se dopusti udomljavanje djeteta, već je odlučio da Ministarstvo njegov zahtjev mora provesti do kraja i privesti proceduru kraju, a ne je stopirati na pola procesa.

Zbog svega toga, ova vijest, točnije manipuliranje s njom, slobodno se može podvesti pod kategoriju lažnih vijesti jer mediji nisu prenijeli ni punu priču o tome, a niti su prenijeli sve točne informacije.

Nemoguće je da novinari koji su javljali o ovom slučaju ne znaju ovih nekoliko jednostavnih činjenica. Pa zašto onda tako pišu?

Moj dojam je da novinari/aktivisti žele utjecati na javnost i na one pojedince i insitucije koje donose odluke o udomljavanju i posvajanju djece da budu popustljiviji prema njima. Krajnji cilj jest i pritisak na vlasti da istospolne zajednice tretiraju zakonski “povlašteno”. Jer ako je manjina “ugrožena” i ako njihova prava “ugrožava većina”, onda je logično da se prava te manjine zakonski zaštite i reguliraju.

Ako prava manjine nisu ugrožena, virtualno ih treba prikazati ugroženima i u opasnosti. “Opasnost”, čak i ako postoji, treba povećati, a vuk koji prijeti mora biti opasniji i veći, s većim zubima, spreman da proguta sve oko sebe.

Pogotovo “ugroženu” manjinu.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari