Trump u doba korone

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Američki predsjednik Donald Trump i novinari su nepresušan izvor vijesti o lažnim vijestima i dezinformacijama. Američki novinari su izbrojali, nekako, da je do sada Trump izgovorio više od 13 000 laži. Doduše, to je vjerojatno netočna informacija, jer se broj tih tvrdnji svaki dan povećava.
S druge strane, Trump napada njih zbog širenja lažnih vijesti i dezinformacija, a otvoreno ih proziva da su pristrani i navijački nastrojeni.

To je svakako i istina. Tko god prati američke medije može vrlo lako ustanoviti da su oni vrlo kritični prema Trumpu. A ta kritika u većini slučajeva uopće nema nikakve zdravorazumske ili čak logične osnove. Temelji se samo na tome da ga ne vole. Nisu svi takvi, naravno. Ima Trump i svoje medije, poput Foxa. Oni su, s druge strane, vrlo nekritički nastrojeni prema Trumpu. Pogotovo neki od njih.

Do sada sam u nekoliko navrata pisao o tome kako mediji prate Trumpa. To možete pročitati ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. Problem kod hrvatskih medija je što prepisuju iz medija u SAD-u i to onih koji su otvoreno protiv Trumpa. Nedostatak takvog izvješćivanja je što se dobija pogrešna slika.

Dok se svijet, a i SAD, bore protiv korona virusa, do nas u Hrvatskoj su doprle i neke vijesti o Trumpovim “ludostima” i “pogreškama”.

Prva je vijest o Trumpovom napadu na novinara NBC-a.

Je li Trump izvrijeđao novinara NBC-a?

Trump verbalno napao novinara koji ga je zamolio za poruku zabrinutoj naciji piše portal Index.hr i nudi video koji potvrđuje njihovu tvrdnju. Naravno, kad pogledate taj video, vidite novinara koji postavlja sasvim normalno, nevino pitanje svojem predsjedniku.
“Kakvu poruku imate za Amerikance koji su uplašeni?” Jer u SAD-u, u tom trenutku ima više od 200 mrtvih, a broj oboljelih se broji u desetinama tisuća. Trump mu odgovara da je pitanje senzacionalističko, pokvareno, da je on loš novinar itd. Scena djeluje sasvim nerealno, luđački.

Ako prihvatimo priču da je Trump budala i luđak, onda lako možemo prihvatiti i priču da na sasvim pristojno pitanje, ničim izazvan, luđak odgovara luđački i nepristojno.

Budući da sam do sada često nailazio na lažne vijesti i manipulacije o Donaldu Trumpu, malo sam prekopao o čemu se zapravo radilo na toj konferenciji za medije.

Što se dogodilo?

Kompletan dio na kojem možete vidjeti o čemu se zapravo radilo i kako je razgovor tekao, možete pogledati na gornjem videu.
Trump govori o tome kako ima dobar osjećaj o lijeku protiv korona virusa (misli na kombinaciju hidroksiklorokina i azitromicina), govori o tome kako bi taj lijek mogao biti prekretnica u borbi protiv virusa i kako su već naručili milione doza. Ali da treba pričekati. Na to novinar upada i kaže kako dr Fauci (glavni doktor za korona virus u Trumpovoj administraciji) kaže kako čarobni lijek protiv korona virusa ne postoji. “Možda da, a možda i ne”, kaže Trump i dodaje da treba pričekati i da će se uskoro vidjeti. Na to novinar pita (radi se stalno o istom novinaru):
Je li moguće da vaš impuls za pozitivnim spinom o događajima daje Amerikancima lažni osjećaj nade i da pogrešno prikazuje trenutnu pripremljenost?”
“Ne, ne mislim tako. To je tako divno pitanje.” Trump dalje nastavlja:” Možda će raditi, možda neće. Slažem se s doktorom, možda će djelovati, možda neće”. Trump priča o tome kako on misli i osjeća da bi to moglo biti to. Dodaje kako je lijek na tržištu već godinama ( hidroksiklorokin ) kao lijek protiv malarije, nije štetan i isproban je. Hvali lijek kao vrlo djelotvoran protiv malarije.
“Nemamo što izgubiti” kaže Trump. Nakon toga se obraća idućem novinaru da mu postavi pitanje, ali onaj stari, Peter Alexander, upada i postavlja kritično pitanje:
“Što imate reći Amerikancima koji su uplašeni? Blizu 200 mrtvih, 14 000 bolesnih, milioni, kao što znate, koji su trenutno uplašeni. Što imate reći Amerikancima koji vas sad gledaju i koji su uplašeni? “
“Kažem da ste vi užasan novinar.” Trump odgovara. ” Mislim da je ovo zločesto pitanje. I da šaljete vrlo loš signal Amerikancima. Amerikanci traže odgovore i nadu. A vi radite senzacionalizam.”

U daljnjim pitanjima i odgovorima, s drugim novinarima, Trump objašnjava da se nema što izgubiti i da se nada da će se lijek pokazati učinkovitim. Naravno, novinari traže mišljenje i od dr Faucija. Koji ponavlja da sa znanstvenog stajališta njima trebaju podaci. Točni podaci. Lijek je možda učinkovit, možda nije, ali kao znanstvenik on se mora oslanjati na podatke, a ne na osjećaje.

Ukratko, Trump nije “napao” novinara ničim izazvan kako su mediji prenijeli. Alexander je postavio nekoliko pitanja, a Trump je osjetio kako ga pokušava navući, pogotovo s pitanjima koja bi mogla izazvati podjelu između njega i Faucia (sukob političara i znanstvenika). Zato je, u svom stilu, odmah “očitao bukvicu” novinaru.

O kakvom lijeku Trump govori?

U SAD-u se ozbiljno razmišlja o lijeku protiv malarije (hidroksikorokin) i antibiotiku (azitromicin), kao kombinaciji koja bi mogla pomoći u liječenju oboljelih protiv korona virusa. Oba lijeka imaju već dopuštenje Savezne agencije za lijekove za upotrebu tih lijekova protiv malarije i upala. S birokratske strane, računa se da bi dozvola za liječenje protiv korone mogla biti vrlo brza. Za razliku od novih lijekova koja moraju proći testiranja i razna odobrenja. Osim toga, ti lijekovi ne mogu izazvati smrt.
Zašto Trump smatra da bi kombinacija tih lijekova mogla biti dobra?
Nada se temelji na istraživanju francuskih novinara koje možete pronaći ovdje. Istraživanje su prenijeli i hrvatski mediji pod naslovom : “Francuzi: Hrvatski antibiotik pomaže protiv korona virusa!” Riječ je o poznatom Plivinom lijeku Sumamedu. Međutim, pojedini doktori smatraju da istraživanje francuskih liječnika nije dobro jer je rađeno na malom broju pacijenata i uz još neke metodske nedostatke. Čitavu kritiku možete pogledati na videu ispod.

Je li čovjek umro zbog toga jer je poslušao Trumpa?

Ova prethodna vijest nije jedina koja se u proteklom tjednu pojavila u hrvatskim medijima o Trumpu i koroni. Nedavno se pojavila vijest kako je u Arizoni čovjek umro jer je progutao tvar za koju je Trump rekao da liječi koronavirus“.U članku se navodi da su”muškarac i žena, oboje u šezdesetim godinama, progutali klorokin fosfat, sredstvo koje se koristi za čišćenje akvarija, te su oboje 30 minuta nakon toga zaprimljeni u bolnicu.

Primjetite razliku: u članku se spominje da su muškarac i žena progutali klorokin fosfat, a u Trumpovom twittu koji sam postavio gore, i na njegovim konferencijama za novinare, možete jasno čuti i vidjeti da on govori o hidroksiklorokinu, lijeku protiv malarije.
Što su zapravo muškarac i žena iz Arizone napravili? Sudeći po izvješću BannerHealtha, organizacije za medicinsku pomoć, par je upotrijebio klorokin fosfat, koji se inače nalazi u sredstvima za čišćenje akvarija, kako bi spriječio zarazu. Navodno nisu bili niti zaraženi virusom COVID-19.

Dio intervjua s ženom preminulog možete poslušati na poveznici ispod:

Žena se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi, svejedno, novinari NBC-a su uspjeli dobiti njen broj i čuti se s njom.

Na društvenim mrežama, u Hrvatskoj, se o tom slučaju odmah povela rasprava. Članak s Jutarnjeg je vrlo nekritički prihvaćen.

Neki prozivaju Trumpa za lažne vijesti, neodgovornost, krivnju za ubojstvo. Opet je luđak, manijak, nema pojma što radi. I tako dalje.
Samo dva-tri dana ranije, hrvatski medji su hvalili kombinaciju lijekova koji su upotrebljeni u francuskom istraživanju i u koje Trump polaže nade.

Zanimljivo je da je dan prije ovog slučaja u Arizoni, u medijima izašao slučaj čovjeka s Floride (Florida man), koji je upotrijebio kombinaciju lijekova iz francuskog istraživanja i ozdravio.

Na Foxu Newsu (mreži sklonoj Trumpu), Trumpov “glasnogovornik”, Sean Hannity je prenio priču doktora iz New Yorka, koji je navodno izliječio više od 500 pacijenata oboljelih od korona virusa, upotrebljavajući navedenu kombinaciju lijekova.

Kako sam već ranije napisao, francuska studija o kombinaciji lijeka protiv malarije i antibiotika nije pouzdana jer je rađena na malom broju pacijenata. I ima neke druge nedostatke. Trump i njegova administracija se nadaju da bi upotreba tih lijekova mogla pomoći barem malom broju pacijenata. U SAD-u “mali” broj pacijenata se, u slučaju da se virus proširi, mjeri u stotinama tisuća. To nije mali broj.
Neki ljudi se odlučuju sami liječiti, a lijek protiv malarije je odobren i od strane Savezne agencije za lijekove, ali samo za liječenje malarije. Ne i za liječenje oboljelih od korona virusa.

U slučaju para iz Arizone, oni nisu ni upotrijebili lijek protiv malarije, već sredstvo za čišćenje akvarija. Sasvim drugu “tvar” od one “za koju je Trump rekao da liječi koronavirus“. Citirane tvrdnje prenosi Jutarnji list. Netočno, naravno.

Par iz Arizone je podlegao strahu od virusa COVID-19 i nestručno, bez savjetovanja s liječnikom, pokušao sam sebi pomoći. Nije im uspjelo.

Zaključak

Kao što sam već pisao u nekim drugim tekstovima o Donaldu Trumpu i medjima oko njega, ovdje je vrlo vidljiva pristranost medija, to jest, njihova spremnost u širenju laži i manipulacija kako bi se “ocrnilo” Trumpa. Problem s hrvatskim medijima je taj što većinom prepisuju od CNN-a i medija koji nisu skloni Trumpu. I nije problem što nisu skloni njemu, već je problem u tome da su američki mediji i novinari skloni lagati ako postoji ikakva šansa da time naude Trumpu. I onda naši portali i mediji od takvih “zaraženih” medija prenose vijesti o zbivanjima u SAD-u, kao točnima i legitimnima. Mada je to prvenstveno američki problem, puno govori i o našim novinarima koji ne žele ili nemaju volje, provjeriti bar one informacije koje zvuče suludo ili barem malo sumnjivo. Naravno, nekima je mozak doslovce ispran anti – Trump propagandom, pa niti ne žele provjeravati informacije koje prikazuju Trumpa u lošem svjetlu.

Ukratko, hrvatski mediji rat koji vode Amerikanci između sebe, prenose u hrvatski javni prostor. U SAD-u se trenutno vodi borba za vlast, jer ove godine su predsjednički izbori, i ujedno se vodi borba na koji način će SAD ući u rat protiv virusa COVID-19. Hoće li ga pustiti da se slobodno širi ili će suspendirati dobar broj sloboda koje Amerikanci uživaju kako bi uveli restriktivne mjere za borbu protiv virusa COVID-19. Mjere koje je Hrvatska uvela i koje još uvodi.

Osim tih unutarnjih borbi, vodi se i vanjska borba protiv Kine. Trenutno na površinu sve više izbija ona informacijska bitka u kojoj Kina nastoji promijeniti priču i izbrisati sjećanje na to da je virus korone krenuo iz Kine. Kinezi pokušavaju optužiti Amerikance za širenje korone, dok oni nastoje podsjećati javnost na kinesko porijeklo virusa korone. Zato ćete u javnom prostoru naići na izraze poput “kineski korona virus”, Wuhan virus”, i meni najsmješniji “Kung Flu”

Ali to je jedna sasvim druga priča.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom. Pivo upotrebljavam za izradu kruha.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari