Screenshot

Mora li Predsjednica oduzeti odličja generalu Praljku?

Širimo činjenice
  • 130
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon osuđujućih presuda Šestorki u Haagu, u Hrvatskoj se pojavilo pitanje oduzimanja odličja pokojnom generalu Praljku. Jedan od onih koji je jasno izjavio da Predsjednica mora oduzeti odličja generalu Praljku, bio je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.  Njegovu izjavu prenio je portal Faktograf.hr i odmah je ocjenio kao apsolutno točnu. Mi se nismo odlučili uzeti Faktografovu ocjenu kao fakt, već smo odlučili provjeriti što o tome kaže zakon.

Što kaže zakon o oduzimanju odličja?

Oduzimanje odličja, kako i kada, te kome i na koji način propisuju dva dokumenta. Jedan je Zakon o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, a drugi je Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima. Poveznice na oba dokumenta imate prikazane i u članku na Faktografu. Dakle, pogledajmo što o oduzimanju odlikovanja kaže Zakon?

Zakon o odlikovanjima
Foto: screenshot – Zakon o odličjima

“Članak 36.                                                                                                                   Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske oduzeti odlikovanje ili priznanje u slučaju iz članka 30. stavka 5. ovoga Zakona, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzet će odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.”

U Zakonu je propisano da predsjednik, u ovom slučaju predsjednica, MOŽE (ne piše da mora), na prijedlog povjereništva, oduzeti odlikovanje. MOŽE. Dana joj je mogućnost da to napravi, ali ne kaže se da ona to MORA napraviti. U slučaju da povjerenstvo predlaže, ona može reći NE. Zato se i prijedlog zove prijedlog.

Drugi dio rečenice kaže kad će predsjednik oduzeti odličje. Ako nositelj priznanja postupa protivno pravnom poretku (zakonima) ili “moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj”. Međutim, početak tog dijela rečenice je bitan. Kaže: “ili po vlastitoj odluci oduzet će odlikovanje…”. Ovaj dio je postavljen kako bi se omogućila dva načina na koji se nekome može oduzeti odličje. Jedan je preko povjerenstva, a drugi je da predsjednik pokrene postupak. Ali nigdje se ne spominje niti određuje da predsjednikova odluka nastupa automatski. Predsjednik ne oduzima automatski odlikovanje. Predsjednikova vlastita odluka je bitna za oduzimanje odličja. Logički, ako se predsjednik ne slaže s prijedlogom povjerenstva, neće oduzeti odličje. Ako predsjednik smatra da nije u redu, bez obzira što je netko prekršio zakon, da mu se oduzme odličje, onda to on neće napraviti. Logički je zapitati se čemu ovakav zakon? Ako predsjednik odlučuje po vlastitoj odluci, čemu onda ovaj zakon?

Stvar postaje zanimljivija ako se pogleda zadnji dio rečenice u kojoj se opisuju uvjeti oduzimanja članka: “ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.” Izraz “pravni poredak” se očito odnosi na zakon i pravilnike. Ali što su to “moralne zasade u Republici Hrvatskoj”? Jesu li one propisane nekim zakonom? Ako nisu, onda je širok pojam toga što netko smatra moralnim ili nemoralnim zasadama. U ovom slučaju je Zakon o odlikovanjima i priznanjima vrlo širok i, realno, svaki slučaj može se tumačiti kako nekome odgovara.

Zaključak

Predsjednica ne mora oduzeti odlikovanje generalu Praljku, niti bilo kome. Zakon jasno kaže da “vlastita odluka” je bitna za oduzimanje odlikovanja nekome. Sam zakon je napravljen tako da pruža širok raspon razloga za oduzimanje odlikovanja. Pojam “moralnih zasada” može sadržavati štogod hoćemo. A izgleda da je zato i ostavljena mogućnost predsjedniku da sam odlučuje o oduzimanju odlikovanja i zato je predsjednik zadnja stepenica u čitavom postupku.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti.

Facebook komentari