Je li Roman Leljak otkrio Titov dnevnik?

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nedavno se u Hrvatskom tjedniku pojavio niz dnevničkih zapisa za koje se tvrdi da su originalni Titovi zapisi. Njegov dnevnik koji je vodio od 1950. godine do 1951. godine. Članke, koji su išli u par serija, prenio je i portal Kamenjar.com. Kroz naslove na portalima, ali i kroz napise na društvenim mrežama, tvrdi se da je dnevnik tek nedavno otkrio Roman Leljak.

Tvrdnju do sada nije demantirao ni Roman Leljak, čime bi se dalo zaključiti kako podržava i podupire tu tvrdnju. Međutim, Titov dnevnik nije novost.

Izvor: HKV.hr

Otkriven 2009. godine

Titov dnevnik je još 2009. godine otkriven kad se Arhiv Josipa Broza Tita spojio s Arhivom Jugoslavije. Dnevnik je Tito vodio kratko, od studenog 1950. do veljače 1951. Otkrio ga je srpski novinar Pero Simić. O Peri Simiću možete pročitati i razmišljanja njegovog prijatelja i suradnika Zvonimira Despota. Kompletan Titov dnevnik možete pročitati ovdje. Dnevnik je objavljen na ćirilici, a ako znate čitati ćirilicu možete slobodno vidjeti da su to dijelovi knjige koje je objavio Hrvatski tjednik. Pogledajte upise od 07.11.1950. pa dalje. Upisi su sasvim identični.

Pero Simić je “Titov dnevnik” objavio u listopadu 2009. godine. Smatra se autentičnim, a u knjizi su objavljeni i dodaci kako bi se usporedilo ono što Tito piše i kako je to primljeno u javnosti. Npr, objavljeni su intervjui o kojima je Tito pisao u svom dnevniku. Osim toga, Pero Simić je bio jedan od najpoznatijih istraživača lika i djela “druga” Tita.

Koliko je “Titov dnevnik” autentičan? Vrlo je vjerojatno autentičan. I njegova udovica Jovanka Broz je u jednom intervjuu to potvrdila.

Zaključak

U Hrvatskoj se vrlo malo javnost bavi likom i djelom Josipa Broza. Bar na ozbiljan način. Legende, mitove i senzacionalizam koji prate priče o Titu u medijima ne računam kao ozbiljan pristup. Ovaj slučaj je još jedan dokaz tome. Uz to, izgleda da “desna” scena promovira i gura Romana Leljaka kao svojeg glavnog istraživača Jugoslavije, Tita i partizanskih zločina. Čak i kad se dogodi sasvim vidljivo i očito prisvajanje tuđih zasluga i dalje se promovira Leljaka. On nepripadajuće zasluge koje mu se pripisuju za “otkrivanje” Titovog dnevnika još nije demantirao.

Ukratko, za otkrivanje Titovog dnevnika nije zaslužan Roman Leljak već Pero Simić. Isti dnevnik je otkriven i objavljen prije 10 godina.

U međuvremenu, na društvenim mrežama se redaju zahvale Romanu Leljaku za njegov trud i požrtvovnost. Pa i za samo postojanje.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom.

Facebook komentari