Bizarna priča iz Amerike u pozadini korona krize

Širimo činjenice
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nedavno sam na Twitteru naletio na jedan cvrkut koji mi je privukao pažnju:

Nataša Zečević je novinarka, pa mi je ovaj njen tvit upao u oko. Ali ne samo zbog toga, nego i zato što zvuči sasvim nevjerojatno. Sve tvrdnje koje je navela u jednoj rečenici su nevjerojatne. Zašto bi Trump govorio da sredstvo za čišćenje akvarija pomaže protiv koronavirusa? Zašto bi netko uopće vjerovao nekom političaru po pitanju lijekova i išao to piti? To bi trebali biti skroz zadrti Trumpovi pristaše, fanatici, koji bi tako nešto napravili, zar ne? Pa i onda, vijest je sasvim nevjerojatna.

Ali dogodi se da u medijima čujete sasvim nevjerojatne vijesti o totalnim budalama, posebno u SAD-u. I mislite, “ako je u Americi, mora da je istina”. Uostalom, kod nas vlada mišljenje da prosječnog Amerikanca ne krasi velika pamet. Prosječni Hrvat je puno pametniji od Amerikanca, to je mišljenje koje ćete često čuti kod nas. Mi smo pametniji, naš obrazovni sustav je bolji, naš zdravstveni sustav je bolji…svejedno, iz Hrvatske ljudi odlaze, a u Ameriku se doseljavaju. Mogli bi puno toga iz te činjenice zaključiti, ali mi samo zaključujemo da su oni koji se naseljavaju u Ameriku ionako glupani i još doprinose sveopćoj gluposti Amerikanaca.

Kad sam vidio gornji tvit, morao sam provjeriti tu informaciju. Mogla bi biti i lažna, a mogla bi biti istinita. Zanimljiva definitivno jest. Naravno, nije Nataša sama izmislila vijest već je ista objavljena u Jutarnjem listu.

Lijek protiv COVID-19

Je li gornja vijest istinita ili ne, napisao sam u svojem tekstu od prije nekoliko dana:

Ovdje mogu navesti samo nekoliko činjenica, tako da ne morate otvarati poveznicu na prijašnji tekst. Trump nije rekao da je sredstvo za čišćenje akvarija ujedno lijek protiv koronavirusa. Radi se o tome da su pojedini mediji, prenijeli njegove tvrdnje o klorokinu, lijeku protiv malarije, i taj lijek povezali s klorokin fosfatom koji se nalazi u sredstvima za čišćenje akvarija. Vjerojatno je njihova početna namjera bila ismijati Trumpa, a možda i nisu dovoljno pametni da primjete razliku između te dvije tvari. Slijedom toga, niti taj par nije progutao tvar koju je Trump “reklamirao”. Što znači da je čitava vijest sasvim krivo prenešena i to s očitom namjerom da se Trumpa optuži za smrt i ozljeđivanje jadnih staraca.

U prošlom tekstu sam naveo i zašto Trump uopće spominje hidroksiklorokin kao lijek protiv COVID-19. Trump nije doktor niti epidemiolog, ali je očito da stručnjaci oko njega smatraju ili su smatrali da navedeni lijek ima potencijala protiv koronavirusa. A to temelje na francuskoj studiji na malom uzorku i nekim kineskim istraživanjima. Problem s tim istraživanjima je to što se radi o malim uzorcima oboljelih, pa nije moguće reći kolika je stvarna učinkovitost lijeka. Dobra stvar je što su lijekovi o kojima se radi, već testirani i nalaze se u upotrebi zbog drugih bolesti, tako da njihova registracija kao lijeka protiv koronavirusa ne bi trajala godinama. Zato je Trump i spominjao kako je, ako se istraživanja pokažu točnima, hidroksiklorokin velika promjena u borbi protiv koronavirusa.

Mediji protiv hidroksiklorokina

Čak je i u Hrvatskoj na početku vijest o hidroksiklorokinu u kombinaciji s azitromicinom primljena dobro. Mediji su već počeli hvaliti Hrvate ,
jer antibiotik koji je u pitanju je hrvatski proizvod, a onda se naglo stalo. Nedavno je američka Agencija za lijekove tu kombinaciju lijekova odobrila za ispitivanje i dala suglasnost da se koristi u liječenju protiv koronavirusa, ali samo u bolnicama.

Međutim, mediji u SAD-u su počeli kritički pisati o hidroksiklorokinu i to odmah nakon što je Donald Trump spomenuo njegove mogućnosti. Problem koji Amerikanci zapravo imaju u ovoj situaciji su predsjednik i mediji koji su u ratu. Većina medija u SAD-u, osim FOX-a, su protiv Trumpa i to radikalno i otvoreno. Kad je Trump spomenuo hidroksiklorokin, budući da nije bilo jake znanstvene studije o tome što je rekao, (postojale su studije na malom broju pacijenata) mediji su odmah započeli napad na njega. Tako se sad u javnom prostoru šire različite priče koje nisu do kraja točne. Poput tvrdnji da je Trump nazvao hidroksiklorokin “Božjim lijekom”, ali se ne spomene da je dodao i “ako djeluje”. A to uvelike mijenja smisao izjave.

Trenutno, u SAD-u se praktički vodi informacijski rat između Trumpovih pristaša i protivnika o tome kolika je učinkovitost hidroksiklorokina, tj. ima li je uopće ili nema. Zato se pojavljuje u medijima ovakav slučaj smrti s navodnim hidroksiklorokinom ili obrnuti slučajevi izliječenja s tim istim lijekom.

Bez obzira što bila istina, činjenica je da se hidroksiklorokin i azitromicin koriste sve više u liječenju pacijenata s koronavirusom. A zanimljivo je i da se više koriste u Kini i Europi nego u SAD-u, što može biti rezultat medijske kampanje protiv hidroksiklorokina i Trumpa koja se vodi u SAD-u.

Proveden je upitnik na više od 6000 doktora u svijetu u 30 država. U njemu su top 3 lijeka koje oni daju pacijentima azitromicin ili sličan antibiotik, hidroksiklorokin ili klorokin i bronkodilator. Usprkos tome, mediji u SAD-u i dalje vode svoj rat s Donaldom Trumpom, ne obazirući se na činjenice ili istraživanja koja barem malo podupiru Trumpove tvrdnje. Selektivan pristup provode i jedni i drugi.

U ostatku svijeta, o hidroksiklorokinu i azitromicinu, kao lijekovima i kao preventivi se ozbiljno razmišlja.

Priča o nesreći bračnog para iz Arizone

U takvoj atmosferi, u kojoj činjenice nisu bitne osim ako ne odgovaraju trenutnom narativu jedne od strana, dogodila se nesreća opisana u početnom Natašinom tvitu. Bračni par je progutao sredstvo za čišćenje akvarija i suprug je umro od posljedica. Kako je ta priča predstavljena u medijima?

Prema medijima, muž i žena su progutali tvar za koju je Trump rekao da liječi korona virus, a zdravstveni djelatnici su upozoravali da za to nema nikakvog dokaza. U stvarnosti, svaka od ove tri tvrdnje u jednoj rečenici je netočna. Bračni par nije progutao tvar koju je Trump hvalio, već sredstvo za čišćenje akvarija. Trump je hvalio lijek protiv malarije kao moguće dobar lijek protiv koronavirusa. Za što je bilo dokaza u obliku znanstvenih istraživanja, mada na manjem broju oboljelih.

Naravno, logično bi bilo zaključiti da su muž i žena koji su stradali od sredstva za čišćenje akvarija Trumpovi pristaše i glasači. Jer kako drugačije objasniti njihovu vjeru u Trumpa a ne u doktore. Bilo bi logično zaključiti i da su oboje nekakvi polupismeni Amerikanci koji baš ne vjeruju u znanost i znanstvene činjenice. Antivaxeri, barem.

Novinar NBC-a je napravio i intervju sa ženom koja je preživjela trovanje, a njezin identitet nisu objavili. Međutim, njen identitet je medijima bio poznat. U tom intervjuu žena kaže kako su čuli na konferenciji za novinare, koja je prenošena na televiziji, da Trump hvali klorokin, a onda se ona sjetila da tako nešto oni imaju doma. Budući da su oboje bili uplašeni da se ne zaraze koronom, odlučili su popiti sredstvo za čišćenje akvarija, jer u njemu ima klorokin fosfata. Vrlo slično onome što je Trump govorio na televiziji. 30 minuta nakon konzumiranja osjetili su probleme i pozvali hitnu. Suprug joj je umro dok su stigli u bolnicu, a ona je intervju s NBC-om obavila iz bolnice. Poanta onog što žena na kraju kaže je “ne vjerujte ničemu što Predsjednik kaže”.

Budući da je čitava priča nevjerojatna, a ujedno i vrlo ispolitizirana, neki mediji i pojedinci su je odlučili dodatno provjeriti, pa su lako došli i do identiteta bračnog para, a u tome je najzanimljivije bilo dosadašnje ponašanje žene.

Naime, ona nije bila Trumpova glasačica niti podupirateljica. Baš suprotno od toga. Nazivala ga je psihopredsjednikom. A ako nije, zašto je onda progutala sredstvo za čišćenje? Sigurno je neka polupismena “katolibanka” ili tako nešto, koja ne vjeruje u znanost? Nope, nije. Čvrsto je vjerovala u znanost i donirala novce udrugama koje su promovirale znanost, pogotovo onima koje su promicale vrijednosti Demokratske stranke. Dapače, donirala je i za kampanju Hillary Clinton.

Ali osim toga, desničarski blogeri i pojedinci na društvenim mrežama, su se dokopali i drugih informacija o bračnom paru. Problemi u braku, npr., nasilje i pokušaji razvoda, psihološki problemi i slično.

Svi ti podaci, naravno, mijenjaju kompletnu priču i namjeru da se Trumpa prikaže kao glavnog krivca. Više Trump ne može biti ni odgovoran za to, jer par nije ni upotrijebio ono što je on hvalio (hidroksiklorokin), nisu bili njegovi podupiratelji, imali su zdravstvene probleme… ukratko, pucanj u prazno.

Uloga medija u priči

Mediji su u ovoj priči odigrali glavnu ulogu. Prvo u tome što su neki sasvim otvoreno tvrdili da baš sredstvo za čišćenje akvarija štiti od korone, a nakon toga, kad je priča o “nesreći” ovog para izašla u javnost, nisu pružili sve informacije već samo jedan dio. S ovim drugim informacijama, mada su im bile poznate (posebno to da je žena donirala Demokrate), nisu išli u javnost. A taj dio bi u mnogome promijenio čitavu priču.

Ako danas na internetu potražite informacije o čitavom slučaju, vidjet ćete da se Trump vodi kao glavni i odgovorni za smrt muža i nesreću žene.
U videu ispod možete pogledati kako je desno orjentirani bloger, Steven Crowder, nazvao novinarku koja je radila za NBC na čitavoj priči i koja mu nije mogla dati razumne odgovore zašto odmah nisu išli sa svim informacijama o slučaju, mada su znali identitet žene, već samo s jednim dijelom informacija. Budući da nije mogla, znala ili htjela dati odgovore, novinarka je samo poklopila slušalicu.

Zaključak

Na kraju, ona početna priča o bračnom paru koji toliko vjeruje svojem predsjedniku države, pa onda proguta sastojke koje im je on sugerirao na konferenciji za novinare, ipak nije točna. Onako kako je početno predstavljena, priča je bizarna. Ali ni sama istina nije manje bizarna. Činjenica je da je bračni par, iz tko zna kojeg razloga (možemo nagađati) odlučio popiti sredstvo za čišćenje akvarija. Nisu bili Trumpovi pristaše, nisu ga voljeli, donirali su suprotni politički tabor, vjerovali su znanosti…i na kraju u vijestima završe kao Trumpovi fanatici, zadrti skeptici u znanost i doktore i, na kraju, luzeri.

Ali osim ponašanja običnih ljudi, koje je za njih same pogubno, barem u ovom slučaju, ovdje možemo vidjeti i ponašanje novinara i medija. Čitavu priču su sasvim krivo prenijeli, mada su imali dovoljno informacija nisu ih htjeli prenijeti, tj. možda nisu ni provjerili ono što imaju. A kad je stvar isplivala na površinu, ne žele objavljivati nove informacije kojima bi prekrili stare.

Zašto?

Kako sam već na početku spomenuo, glavni problem je otvoreni rat između Trumpa i velikog dijela medija. To ide toliko daleko da trenutno čitav svijet na neki način upotrebljava ili testira hidroksiklorokin, ali u SAD-u koji ima najviše oboljelih, najmanje liječnika ga upotrebljava. Samo zato jer je Trump prvi u SAD-u spomenuo da bi taj lijek “mogao biti prekretnica, ako djeluje”.

Trump se u SAD-u , barem u medijima, prikazuje kao glavni negativac u borbi protiv koronavirusa. Zamjeraju mu da je kasno reagirano na opasnost od virusa. Ali činjenica je da je SAD zatvorio ulaz ljudi iz Kine početkom veljače. U isto to vrijeme mi smo u Hrvatskoj imali turiste iz Wuhana. Činjenica je i da Kina, namjerno ili slučajno, nije ni dala sve informacije o koronavirusu u javnost. A činjenica je da i danas nemamo dovoljno informacija o virusu. Zato svako malo čujete kontradiktorne informacije. Poput one koliko metara virus može “prijeći”, 2 ili 4. Koliko osoba može zaraziti jedan zaraženi, 3 ili 5. Koristi li maska ili ne, ići vani ili ne i slično.
Može li se u takvoj situaciji uopće donositi dobre odluke? Ili se može donositi samo one manje loše?

Trenutno je Trump pod udarima jer ga optužuju da konferencije s medijima o borbi protiv koronavirusa koristi kao platformu za širenje svoje propagande. Pa ih više ne prenose ili ih prekidaju. I to usprkos tome što na konferencije Trump dovodi zapravo ljude koji se s virusom bore. Prevedeno na hrvatski, konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, bi predvodio predsjednik Vlade, Plenković, a na njima bi izlagali svi oni koji i trenutno izlažu informacije na konferenciji za medije. I zamislite sad da mediji odluče da neće izravno prenositi konferencije za medije jer je to HDZ-ova propaganda i ide njima na korist, nego će mediji javnosti sami prezentirati, ukratko, što je stožer rekao. Zato Trump nastoji na svojim konferencijama pružiti barem dio informacija koje mediji prešućuju ili ih izvrću.

Mediji u SAD-u su do razine fanatizma usmjereni protiv Trumpa. Tu više nema ni neke velike logike. Kod naših medija je problem, što sam u više navrata i spominjao, što prepisuju i to samo s onih medija koji su protiv Trumpa. Tako se rađaju članci i analize koje nemaju veze s mozgom i koji se temelje na poluinformacijama i nepoznavanju situacije u SAD-u, poput ovog u Jutarnjem. U tom članku, koji je sam po sebi papazjanija, autor se poziva na Marka Levina, člana Odbora za zdravstvo grada New Yorka, koji je još početkom veljače objavio ovo:

U tom je tvitu pozivao na proslavu kineske Nove godine u gradu, mada je već tada bilo nekoliko slučajeva oboljelih u SAD-u. I nije bio jedini. Kako objasniti činjenicu da novinar Jutarnjeg opisuje Trumpa kao “Kralja Ubua, svojega ubojicu, naoko bezazlenog, koji se naspram virusa postavio kao dijete naspram lopte u graničaru”?  A istovremeno kao izvor tvrdnji (netočnih kako se poslije ispostavilo) uzima čovjeka koji se baš tako i postavio prema nadolazećoj opasnosti? Članak u Jutarnjem kaže da je i 72% umrlih od COVID-19 u SAD-u crne boje kože. To nisam uspio provjeriti ali sam pronašao mogući izvor te tvrdnje. Gradonačelnica Chicaga, a podaci se odnose samo na Chicago, a ne na čitave SAD-e.

Takve članke i vijesti je puno teže provjeriti, a realno govoreći, malo koga u Hrvatskoj i zanima što se točno događa u SAD-u. Zato se na takve tekstove niti ne reagira.

Za to vrijeme, s druge strane bare, rat medija i Trumpa se i dalje nastavlja.

Napomena: Ovaj članak je pisan uz upotrebu trenutno dostupnih informacija. Pokaže li se da su informacije netočne ili da postoje nove informacije, članak ćemo nadopuniti i promijeniti. Ako imate informacije s kojima možemo nadopuniti ili ispraviti članak kontaktirajte nas na info@dubokavoda.com.

Ako vam se svidio članak, počastite autora pivom. Pivo upotrebljavam za izradu kruha. U nedostatku kvasca.

Svidio vam se tekst? Počastite autora pivom
Facebook komentari